perjantai 13. maaliskuuta 2015

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti: "Oot ruma ja läski lehmä!! Sössötät, eikä sun puheesta saa mitään selvää"

Nykypäivänä on jopa liian helppoa kommentoida ketä tahansa niin julkisuuden henkilöä kuin muitakin ihmisiä netissä nimettömänä. Ihan yhtälailla nämä kommentit voivat satuttaa ja syödä jotakuta sisältäpäin kuin sanotutkin herjaukset. Vaikka haukkumiskommentti ei edes olisi tosi tarkoituksella kirjoitettu, saattaa se silti ostua arkaan paikkaan. Henkisten haavojen korjaaminen voi olla jopa tuskallisempaa kuin fyysisten. Lihavaksi haukkumallasi tytöllä saattaa olla jokin sairaus, jota vastaan hän taistelee joka päivä. Tai rumaksi sanomasi poika on saattanut olla onnettomuudessa, jossa hänen kasvonsa ovat kärsineet. Pahimmissa tapauksissa tälläiset ikävät kommentit saattavat johtaa jonkun ihmisen masentumiseen, jopa itsemurhaan asti. Liian usein uutisoidaankin siitä, kuinka joku nuori, jolla elämä olisi vasta edessä, on tehnyt itsemurhan kiusaamisen takia. 

kuva

Olen monesti törmännyt blogeissa kommenteihin, jossa rankalla kädellä kritisoidaan bloggaajan ulkonäköä, kirjoitustyyliä tai vaikka hänen yksityiselämäänsä.  Rakentavaa palautetta on joo ihan okei antaa, mutta kohtuus kaikessa. Bloggaaja ei ole velvollinen vuodattamaan koko elämäänsä tai sen jokaista yksityiskohtaa blogissaan. Jos blogista tai bloggaajan ulkonäöstä ei satu pitämään, niin kukaan ei sitä blogia pakota lukemaan.Viime vuosina myös suosiota saavuttaneella Ask.fm - nimisellä sivustolla haukkumiskommentien jättäminen taitaa joillekin olla ihan arkipäivää. Mä olen monesti miettinyt tälläisten "nettikiusaajien" ja ilkeiden kommentoijien motiivia. Mitä he oikein yrittävät saavuttaa? Ovatko he kateellisia vai onko heillä omassa elämässään jokin huonosti? Miksi he ylipäätään haluavat satuttaa jotakuta henkisesti? Ovatko he koskaan miettineet tekojensa seurauksia?

Kerron teille nyt esimerkin tosielämästä anonyymi-nimimerkin taakse piiloutumisesta. Yksi tuttavani alkoi saada netissä paljon kommentteja, jotka liittyivät negatiivisesti hänen ulkonäköönsä, pukeutumiseensa ja harrastuksiinsa. Ne olivat todella rumasti kirjoitettuja ja niitä alkoi vähitellen tulla päivittäin. Anonyymisti tietenkin. Mun tuttavallani on kuitenkin todella hyvä itsetunto ja hän suhtautui näihin haukkuihin lähinnä huumorilla. Silti hänen ja meidän muidenkin päitä vaivasi, että kenen käytös voi olla näin alentavaa. Myöhemmin sitten selvisi, että kuka näiden viestien takana oikein oli. Tuttavani kävi kasvotusten keskustelemassa haukkujan kanssa tilanteen vakavuudesta ja yllättyi haukkujan reaktiosta; tämä meni aivan lukkoon, eikä osannut vastata mitään. Edes kysyttäessä tämä haukkuja ei osannut antaa motiivia teolleen.

Tässä nähdään, että kuinka pelkureita nämä kiusaajat oikeasti ovat. Heillä ei usein edes ole mitään varsinaista syytä tai perustetta toiminnalleen. Oma viha on vain pakko purkaa johonkin muuhun viattomaan henkilöön. Asiat, joita ei kuitenkaan uskalla sanoa suoraan, kannattaa jättää vaan sanomatta - myös netissä. Ei sen anonyymi nimen taakse kannata piiloutua, sillä tarpeen vaatiessa sun tiedot kyllä saadaan selville.kuva
 Mä oon onneksi (ainakin tähän asti) säästynyt tälläisiltä ikäviltä kommenteilta ja toivonkin kaikkien siellä ruudun toisella puolella käyttäytyvät jatkossakin asiallisesti. En nyt tarkoita kuitenkaan sitä, että aina pitää olla vain kehumassa. Kehitettävää kommenttia voi antaa myös järkevästi. Musta ainakin on kiva lukea parannusehdotuksia blogin suhteen ja olenkin avoin kaikille hyville ideoille. Suurin osa mulle tulevista kommenteista tulee kuitenkin (yllätys yllätys) anonyymeinä. Olisi kiva, jos laittaisitte vaikka edes nimen kommenttin. En mä teistä siitä tunnista ;)

Toivottavasti tämä postaus sai teitä miettimään omaa nettikäyttäytymistänne. Mun mielestä ketään ei tulisi nimitellä tai muutenkaan kiusata niin netissä kuin elävässä elämässäkään. Ensikerralla kommentoidessanne ketä tahansa, minne tahansa, miettikää ensin - kahdesti. Kiitos.

love, Maiju

P.S. Tämä melkein liittyy aiheeseenkin, eli blogin kävijämäärät ovat kasvaneet viime kuukausien aikana tasaiseen tahtiin, toisinkuin rekisteröityneet lukijat. Päättelin kuitenkin, että pakko siellä on olla muitakin, joten tein sivupalkkiin kyselyn, joka koskee blogin lukemista anonyyminä. Olisin kiitollinen, jos vastaisitte, jotta saisin reaalisen käsityksen blogin oikeasta lukijamäärästä ;)

4 kommenttia:

  1. tosi hyvä postaus ja niin samaa mieltä! :) hyvä että joku osaa ottaa nämä tärkeät asiat blogissaan esille, yleensä ne haukkuniset kun jää ihan muilta huomaamatta tänne kommenttiboksiin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Ihanaa, että säkin oot tota mieltä !

      Poista