sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Synnittömän hyvä brownie

Brownie, tuo mehevä, täyteläinen suklaaunelma. Ei niinkään mikään terveysherkku, eihän? Mitä jos brownieita voisi syödä vaikka joka päivä ilman syllisyyden tunneta? Eikö olisikin aika mahtavaa?
Mulla taitaa sitten ollakin teille ihan huippu uutisia kerrottavana. Mulla on teille brownie rresepti, jolla valmisettuja brownieita voit syödä huoletta - vaikka joka päivä.

Näihin brownieihin on piilotettu ainesosa, joka on koko jutun juju. Näissä browniessa nimittäin pääosaa näyttelee bataatti. Kyllä vain. Miten bataatti voi muka sopia brownieisiin? Itse bongasin bataattibrowniet ensimmäisen kerran jo parisen vuotta sitten, mutta kokeilu jäi vaan haaveeksi (taisin oudoksua ajatusta bataatista brownien seassa.. Sanoo Maiju, joka silloin söi ransiksia kera pehmiksen). Ystävänpäivänä pääsin vihdoin maistamaan tätä bataatin ja suklaan makuyhdistelmää, kun teimme ystäväni kanssa brunssille bataattibrownieita ja voi taivas, kun ne olivat hyviä! Parannettavaa ttuolloin tosin jäi ja nyt olen saanut kehitettyä reseptin, josta paljon paremmksi ei voi mielestäni enään vetää.

Nämä browniet (niin kuin me ihmisetkin ;) ) paranevat vanhetessaan. Tein satsin brownieita perjantai-iltana ja tänään vedellessäni niitä aamupalaksi en saanut enää sanaa suustani. Ne olivat vielä parempia kuin eilen. Koostumus ja maku olivat täydellisiä. Enkä mä ollut ainoa, joka oli tätä mieltä. Mun puolueeton tuomaristoni oli myös yksimielisesti sitä mieltä, että nämä browniet ovat todellakin hyviä. Eilen maistatutin näitä mun kavereilla ja sain paljon kehuja jo ennekuin olin kertonut, että mitä browniet sisltävät. Kun sain kerrottua brownieiden salaiset ainesosat, oli reaktio oli aikas mainio: "mitä, mihin se bataatti on oikein piilotettu?". 

Nämä herkulliset browniet ovat gluteenittomia, viljattomia, pähkinättömiä, sokerittomia sekä ne sopivat myös vegaaneille, joten lähes minkä tahansa ruokavalion noudattajat voivat näitä kokeilla!

Bataattibrowniet

- yksi bataatti (n 400g)
- 7 Medjool taatelia
- 1dl kookosmaitoa
-1dl kookosöljyä
- 2 rkl psylliumia
-1dl kookos/mantelijauhoja
-2dl raakakaakaojauhetta
- ripaus suolaa
-1tl leivinjauhetta

Kuori ja pilko bataatti. Keitä bataatin paloja, kunnes haarukka uppoaa niihin vaivattomasti. Soseuta sauvasekottimella tahnaksi keitetyt bataatit ja taatelit. Lisää joukkoon kookosmaito, sulaettu kookoöljy sekä psyllium ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi puulusikalla. Kumoa seos leivinpaperilla vuoratulle pellille ja tasoita brownie haluamasi paksuiseksi. Paista uunin keskitasolla 180°C noin 20 minuutin ajan (riippuen paksuudesta). Kun uunista alkaa huokua ihana suklainen tuoksu, tiedät onnistuneesi. Anna brownien jäähtyä ja leikkaa sopiviksi annospaloiksi. SItten kaikista vaikein vaihe: yritä malttaa antaa brownien tekeytyä yon yli jääkaapissa. Lupaan, että se on odottamisen arvoista. 


Miten on, aiotteko antaa mahdollisuuden tälle brownien paremmalle versiolle? Mun on pakko tehdä näitä pian uusi erä, sillä brownielaatikko alkaa jo huolestuttavasti ammottaa tyhjyyttään..

 Antoisia kokkailuhetkeiä!

love, Maiju

10 kommenttia:

  1. Oi näyttää ja kuulostaa tosi hyviltä ! Itse oon kerran kokeillut (tosin eri reseptillä), eikä oikeen onnistunut :( Näitä on kuitenkin pakko väsätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää olivat kyllä tosi hyviä! Voi ei :( Mäkin oon monet kerrat epäonistunut mun kokeiluissa.. :D joo, suosittelen!

      Poista
  2. Nam, kuulostaa ihanalle! Kuinka kauan nää säilyy vai Voiskohan pakastaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, luuulisin näiden säilyvän jääkaapissa suljetussa rasiassa muutaman päivän ajan (tuskin säilyvtä kauempaa, ennenkuin ovat tulleet syödyiksi ;) ) ja pakastamista voi koitttaa, mutta se saattaa muuttaa rakennetta huonommaksi :/

      Poista
  3. Mitä tämä psyllium on? Ja mistä raakakaakaojauhetta saa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Psyllium on jänönratamo-kasvin kuivatuista siemenistä valmistettua erittäin kuitupitoista jauhetta, jota käytettään apuna gluteenittomassa leivonnassa. Se saa taikinaan aikaan sitkon, jonka gluteenipitoiset jauhot muodostavat itsestään. Sen avulla gluteenittomiin leivonnaisiin saadaan parempi koostumus. Raakakaakaojauhetta saa ainakin luontaistuotekaupoista sekä nykyään jo ihan Prismoista ja Citymarketeista :)

      Poista
  4. Onko väliä noilla taateleilla, miksi just Medjool nimisiä vai onko niissä jotain erityistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä välttämättä ole niin suurta merkitystä, että mitä käyttää. Kuitenkin tykkään käyttää noita Medjooleja, koska ne on yleensä valmiiksi pehmeitä, ettei tarvitse liotella ja ne on tosi makeita (ja mun mielestä parhaan makuisia taateleita, mitä mistään saa! En oikeastaan ees tykkää muista taateleista, sillä niissä on sellainen jännä "kuminen" maku.. :D ), jolloin niitä ei tarvitse käyttää paljoa :)

      Poista
  5. hei tää ei nyt liity tähän aiheeseen mutta missä kävit laittaa sun ripsen pidennykset ja paljon maksoi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin Blue Lagoonissa ripsimallina niin ne laitettiin ilmaiseksi :)

      Poista