keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Rakkaudesta raakasuklaaseen

Olen saanut jonkun verran kysymyksiä raakasuklaasta ja muutama onkin toivonut ihan erillistä postausta siitä. Mulla on ollut aikeena monesti kirjoittaa, mutta postaus on joka kerta päätynyt luonnoksiin pölyttymään. Kuitenkin viime postausta kirjoittaessani (ja jälkeenpäin teidän ihania kommentteja lukiessani!) sain inspiraatiosta kirjoittaa teille hieman enemmän tästä mun suosikki superfoodista.

Aloitetaan vaikka hieman kiistellestystäkin käsitteestä, superfoodista. Mitä tarkoittaa sana superfood ja miitkä ruoka-aineet sitten oikein ovat superfoodeja? Superfoodeiksi voidaan luokitella eritysien ravinnerikkaat ruoat tai ruoka-aineet, joista kehomme saavat kaipaamiaan antioksidantteja, ravinto-aineita, kuten vitamiineja, mineraaleja sekä kivennäisaineita. Superfoodit ovat aina luonnollisesti tuotettuja puhtaista raaka-aineista, jolloin ne eivät sisällä lisä- tai säilöntäaineita. Raakakaakaon lisäksi maailman ravinnerikkaimpiin ruoka-aineisiin kuuluvat mm viherlevät spirulina ja chlorella, hormonitoimintaa boostaava maca, kirpeät goji-marjat, runsaasti omega-rasvahappoja sisältävät hampunsiemenet, erinomainen kuidun lähde rouhittu pellava, kookostuotteet, vastustuskykyä lisäävä aloe vera, makeutta tuova hunaja sekä monipuolisesti vitamiineja sisältävä mehiläisten siitepöly. Jotkut pitävät superfoodien käyttöä turhana hifistelynä, mutta itse en näe niiden käytölle mitään haittaakaan. On totta, että ihan perusruokavaliollakin pärjää, mutta itse tykkään käyttää erilaisia superfoodeja lisänä ruokavaliossani juurikin niiden korkeiden ravinnepitoisuuksien takia; ei tarvitse tankata itseensä suuria määriä marjoja vaan saman hyödyn ja hyvää tekevät aineet saat pienemmästä määrää vaikkapa gojimarjoista tehdystä jauheesta. 

Kaikki maailman suklaa valmistetaan Theobroma cacao -nimisen puun pavuista, kaakaopavuista. Kaakaopavut ovat erittäin ravinnetiheää ruokaa, jolloin niitä voidaan kutsua superfoodiksi. Kaakaopavuista saadaan kylmäpuristamalla kaakaojauhetta ja kaakaovoita, joita voidaan käyttää esimerkiksi raakasuklaan tai raakakakkujen valmistuksessa. Raa'at kaakaopavut, joita raakakaakaoksi nimitetään, sisältävät yli 1200 aktiivista ainesosaa ja niiden painosta huikeat 10% on antioksidantteja! Se vastaa noin kymmenkertaista määrää siitä, mitä täällä Suomessa aktioksidanttipitoisuuedstaan tunnettu mustikka sisältää. Raakakaakao sisältää myös maailman ruoka-aineista suurimpia määriä kehollemme tärkeää magnesiumia ja paljon muita tärkeitä ravinteita. Se on siis ihan paikkansa ansainnut kaikkien superfoodien joukossa. Raa'at kaakaopavut itsessään eivät ole mitenkään kovin makeita (pidin luokassa tunnin avausta raakasuklaasta ja olin tuonut maistatettavaksi kaakaopapuja. Sain aikaan muutaman "tää maistuu puulta" -kommentin. En välttämättä tehnyt ihan parasta mahdollista mainosta raakasuklaalle.. :D ), joten raakasuklaassa käytetään makeutuksena luonnon omia makeuttajia eli mm hunajaa, kookossokeria tai agavesiirappia.


Mistä sitten nimitys raakasuklaa oikein tulee? Kyse ei ole mistään löysästä suklaamassasta, vaan ihan tavallistakin suklaata muistuttavasta herkusta. Vaikka pääraaka-aine onkin suklaalla kuin suklaalla sama, kertovat muu sisältö ja valmistustapa totuuden. Raakasuklaata ei ole missään valmistusvaiheessa kuumennettu yli 42°C asteen, jolloin raa'an kaakaon sisältämät hyvät tekevän ainesosat ovat edelleen tallella.  Muut suklaat taas kuumennetaan, jolloin ainesosia tuhoutuu. "Tavallisiin" suklaisiin  on yleensä käytetty vain muutama kaakaopapu, jolloin loppusuklaata on yritetty täyttää sokerilla, maitojauheella ja lisäaineilla.

Monet ovatkin varmaan joskus kuulleet suklaan terveysväittämistä? En väitä, ettei tumman suklaan syömisellä välttämättä ole terveydellisiä vaikutuksia, mutta tummakin suklaa on aina kuumennettua, jolloin hyvää tekeviä ainesosia on tuhoutunut. Lisäksi tummaakin suklaata on yleensä prosessoitu, eikä sokerinkaan lisäämiseltä ole vältytty.. Raa'asta kaakaosta valmistettava raakasuklaa on kuitenkin oikea ravinnepommi, jolloin sillä voidaan ihan oikeasti sanovan olevan niitä terveysvaikutuksia. Oikeanlaisen suklaan syöminen voidaankin siis mieltää terveelliseksi.. ;)

kuva
  Raakakaakao sisältää lisäksi paljon mielihyvää tuottavia välittäjä-aineita, jotka saavat aivoissamme aikaan tunteen mielihyvästä. Raakasuklaa aiheuttaakin usein mielihyvän tunteita tai jopa omanlaisensa "flowtilan". nauttimisella on vaikutusta myös energiatasoihin, sillä tiheän energiapitoisuudensa vuoksi siitä saa nopeasti hyvää energiaa, jolloin vaikutus näkyy "piristysruiskeena". Olo virkistyy, mieli kirkastuu ja tarkkaavaisuus lisääntyy. Omina kokemuksina voin sanoa sen parantavan ainakin mun keskittymiskykyä sekä poistavan aivosumua. Piristävän vaikutuksen oon myös huomannut, enkä suosittele syömään yötä vasten kovin montaa palasta.. (nimimerkillä kuusi konvehtia ennen nukkumaanmenoa tarkoittaa nukahtamista neljältä..). Oon havainnut raakasuklaan käytön hyväksi ihan normaalissa arjessakin ja käytänkin raakaakaakaota oikestaan päivittäin jossain muodossa: jauheena, kokonaisina papuina, kaakaonibseinä tai ihan raakasuklaassa. Raakasuklaa sopii myös melkein mihin tahansa ruokavalioon, sillä ylimääräisiä allergisoivia tai ruokavaliosta rajoitettuja aineita se ei sisällä. Tässä on herkku, jota voi nauttia hyvällä omatunnolla!

 Toivottavasti saitte tästä edes jotain uutta irti! Olisiko siellä ruudun toisella puolella innostuneita lukemaan ns postaussarjaa mun käyttämistä superfoodeista? Aikalailla tän postauksen kaavan mukaan, että avaisin niiden hyötyjä vähän enemmän ja kertoisin mun omia kokemuksia niiden käytöstä?

love, Maiju 

4 kommenttia:

 1. Mukavan perusteellinen postaus, alkoi todellakin tehdä mieli suklaata! Pieni tarkennus: suklaa ei sisällä välittäjäaineita vaan tryptofaania (aminohappo), josta muodostuu ihmisen aivoissa serotoniinia (eli välittäjäainetta, joka tunnetaan "mielihyvähormonina"). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se taisi olla tarkoituskin.. ;) Oi kiitos huomautuksesta! :) Väsyneenä pitkien tekstien kirjoittaminen ei selkeesti kannata, kun tarkistaminen jää puolitiehen.. x)

   Poista
 2. Moikka! Kun syöt paljon kaikkia tuollaisia "sörsseleitä" missä on ituja, salaattejä papuja jne niin voisitko tehdä postauksen missä kerrot erilaisia ohjeita mitä niihin voi laittaa mielellään kuvien kera :) ja mistä muuten itse saat ideoita niihin toisten blogeista vai joistain sivustoilta vain? Olisi tosi kiva jos voisit tehdä niistä postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo, tottakai voin tehdä :) Sörsselit syntyy usein ihan mun omasta päästä tyylillä "mitä sattuu kaapista löytymään".. Mutta kakkuihin ja muihin herkkuihin sovellan muiden blogeista ja esimerkiksi kirjoista löytyneitä reseptejä, sillä senverran "untuvikko" olen vielä raakaleivonnassa.. x)

   Poista