torstai 17. syyskuuta 2015

Lukiolaisen stressiviikko

Siellä ruudun puolella on varmasti sellaisia ihmisiä, joilla ensimmäinen koe(stressi)viikko jo kolkuttelee ovella. Koeviikko poikkeaa yläasteen toimintamallista aika paljon: kaikki jakson aineiden kokeet ovat samalla viikolla ja alueet ovat laajempia. Kuitenkaan muuta koulua ei tuona aikana ole, joten aikansa voi käyttää silloin lukemiseen. Lukemista ei kuitenkaan kannata jättää pelkästään koeviikolle, vaan viikkoon kannattaa valmistautua hyvissä ajoin. Kaikilla toimivat erilaiset toimenpiteet, mutta itse olen kokenut nämä hyviksi keinoiksi itselleni niin kokeisiin valmistautumiseen kuin stressin välttämiseenkin. Vinkit ovat yksinkertaisia, mutta yleensä koestressin pauloissa ne saattavat helposti unehtua. Vaikka osa näistä tuleekin nyt vähän myöhässä, niin ei huolta, seuraava koeviikkokin siintää silmissä jo ennen joulua ;) Näitä vinkkejähän voi siis hyödyntää myös sitten tulevilla koeviikoilla.

ALOITA AJOISSA

Koeviikko alkaa ilmeisesti suurimmasta osasta lukioista ensi viikolla, joten nyt viimeistään olisi hyvä aika kaivaa ne kirjat esille ja paneutua kunnolla. Koealuetta ja sen asioita käydään tietysti myös tunneilla, joten tuntityöskentely heti jakson alusta on tärkeää. Tunneilla keskittyessä myös lukemisen tarve koetta varten pienenee. Kaikkea tuskin oppii kuitenkaan heti ensimmäisillä kerroilla, sillä kokeissa täytyy hallita suuria kokonaisuuksia – kertaus on siis opintojen äiti. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän kerkeää kerrata.

LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN OPISKELUTEKNIIKKA JA -PAIKKA

Me kaikki opimme eri tavoin, mutta onneksi opiskelutekniikoitakin on monia: lukeminen, muistiinpanojen kirjoittaminen, ajatuskartan piirtäminen, kuunteleminen, ystävien kanssa kertaaminen ja keskustelu.. Itse olen kokenut parhaiksi tavoiksi muistiinpanojen kirjoittamisen sekä etenkin kielissä tehtävien tekeminen.

Jos pääsen tarpeeksi keskittyneeseen tilaan, niin juurikaan mikään ei saa mun keskittymistä herpaantumaan – kotona lukemisessa ei siis ole ongelmaa. Toisille kuitenkin pienikin melu tai muu häiriötekijä häiritsee keskittymistä, joten koti ei välttämättä ole se paras paikka lukea. Kirjasto on ainakin paikka, missä pitäisi olla tarpeeksi hiljaista lukemiselle. Ja ehkäpä kirjastossa saa enemmän aikaan, koska siellä on "pakko" opiskella. Kotona kun tuppaa löytämään paljon erilaisia tehtäviä, jotka tuntuisivat niin paljon tärkeämmiltä ja mielenkiintoisemmilta siinä hetkessä (jopa se astianpesukoneen täyttö ja vaatekaapin siivoaminen..). Ja kännykkähän kannattaa pitää käden ulottumattomissa ja äänettömällä, muuten saattaa huomata tunnin tai parinkin vierähtäneen ohi ihan huomaamatta.
JAKSOTA JA TAUOTA

Mun mielestä lukemiseen on helpompi paneutua kunnolla, jos aineita jaettu eri päiville. Esimerkiksi vieraita kieliä mun on vaikea lukea samana päivänä, tai muuten on senat sakaisin ja pahasti! Muutenkin on hyvä jaksoittaa ja ajoitella lukemista etukäteen eri päiville, jolloin yhden päivän  (yleensä niiden viimeisten päivien) urakka ei paisu liian suureksi. 

Niin kuin muitakaan asioita, ei opiskeluakaan kannata monta tuntia yhtäjaksoisesti paahtaa (paitsi ehkä nukkumista, hah). Välillä on hyvä keskittyä johonkin ihan muuhun, esimerkiksi käydä haukkaamassa happea, syödä välipalaa, venytellä, nähdä kavereita.. Treenaamistakaan ei kannata viikolla unohtaa sen takia, ettei muuten kerkeä lukemaan. Mulla liikunta ainakin poistaa stressiä ja terävöittää keskittymistä, jolloin lukeminenkin helpottuu.
NUKU JA SYÖ

Uni on niin tärkeä asia ihan tavallisessa arjessa, mutta erityisesti koeviikolla – muuten lukemisesta ei jää oikein mitään päähän. Unen aikana aivot käsittelevät edellisen päivän asioita, jolloin oppimista tapahtuu. Unta ei voi korvata kahvilla, energiajuomilla tai muillakaan piristävillä juomilla. Mielummin siis nukun kunnon yöunet jättäen lukemisen vähän kesken (kesken ja kesken.. Jos on aikaisin aloittanut ja pysynyt suunnitelmassa, niin ei pitäisi lukemisen jäädä kesken (; ) ja menen kokeeseen rentona ja levänneenä, kuin lyhyillä tai olemattomilla yöunilla, kahvia litran litkineenä ja yön pikkutunneille asti lukeneena.

Ravitsemukseenkin on hyvä kiinnittää huomiota koeviikon aikana (ja taas: ihan niin kun muulloinkin). Kun syö ravinnerikasta ruokaa (paljon kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, lehtivihreitä, pähkinöitä, raakasuklaata..), tarpeeksi energiaa, eikä venytä ateriavälejä liian pitkiksi  tai napostele koko ajan, niin ollaan jo voiton puolella tukemassa oppimista.


ENNEN KOETTA JA KOKEESSA

Koeaamuna kertaan yleensä vielä tärkeimmät asiat/isoimmat kokonaisuudet pääpiirteittäin. Lisäksi valmistan eväät, sillä aivot tarvitsevat energiaa toimiakseen optimaalisesti. Kolmen tunnin kokeessa tulee aamupalasta kuluneeksi todella pitkä aika ennen kuin pääsee syömään lounasta, joten edes pieni määrä eväitä on hyvä olla mukana. Eväänä mulla on esim. hedelmä- ja vihannespaloja, pähkinöitä ja siemeniä sekä raakasuklaata (juuri luin tutkimuksesta, jossa kerrottiin mm saksanpähkinöiden, kurpitsansiemenien ja (raaka)kaakaon olevan yksiä parhaista "aivoruoista ") pakattuna eväsrasiaan, jolloin kääreiden rapina ei häiritse muita. Ylioppilaskokeissahan ei mun käsittääkseni saa edes olla mitään kääreitä, joissa on tekstiä. Lisäksi vesipullo kannattaa ottaa mukaan, sillä nestevajauskin aiheuttaa heikkoa oloa ja keskittymiskyvyn herpaantumista. 

Älä stressaa, tee parhaasi, unohda muu ja katso, mihin se riittää. Hyvin valmistautuneena ja tunnelilla keskittyneenä luultavasti hyviin tuloksiin.

 Kaikilla lukiolaisilla taitaa olla se lakin saaminen haaveena ja tavoitteena.
Kuvat ystäväni ylioppilasjuhlista viime kesältä. 
Tässä tuli nyt muutama vinkki, joista toivottavasti on jollekin hyötyä! Vaikka asiaa näyttää olevan paljon, niin ei se koeviikko oikeasti ole mikään mörkö, vaan siitä selviää varmasti. Miten te olette valmistautuneet koeviikkoon ja millaisin tuloksin?

love, Maiju

2 kommenttia:

  1. Voi vitsi, näistä vinkeistä on kyllä hyötyä ensi viikolle!! :) noi eväs vinkit pitääkin laittaa muistiin, suklaa koetta tehdessä ei kuulosta ollenkaan hullummalta! ;)

    VastaaPoista
  2. Tosi hyviä vinkkejä kaikki!! Itse yleensä varsinkin kielissä tykkään myös käyttää 'flashcardseja', ja sanat huomaa jäävän paljon paremmin mieleen ;) muuten yleensä luen ja teen muistiinpanoja ja (pyrin) aloittamaan ajoissa (jota ei ehkä melkein ikinä tapahdu)... ;)

    VastaaPoista